بهرغم دفاع شهرداری تهران از صدور مجوز ساخت هتل پنج ستاره در ولنجک، سرانجام پس از چندین ماه کشمکش، دیوان عدالت اداری ایراد سازمان بازرسی کل کشور به رای کمیسیون ماده ۵ در خصوص ساخت هتل ۳۰ طبقه در ولنجک را موجه تشخیص داد و دستور داد ساخت این هتل متوقف شود.
در روزهایی که علیرضا زاکانی، شهردار کنونی تهران، خود را برای شرکت در رقابتهای انتخاباتی و نقلمکان از خیابان بهشت به خیابان پاستور آماده میکند، متخصصان و کارشناسان امور شهری درباره تخلفهای شهرداری تهران از قطع درختان گرفته تا صدور مجوزهای غیرقانونی ساختوساز ابراز نگرانی میکنند. ابطال مجوز ساخت هتلی پنج ستاره روی گسل تهران در منطقه ولنجک که دیوان عدالت اداری بهتازگی دستور توقف ساخت آن را صادر کرد، از آن جمله است.
اواخر آبان ۱۴۰۲، پس از آنکه انتقادها به ساخت هتل در منطقه ولنجک تهران بالا گرفت، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران در بیانیهای که نسخهای از آن را روزنامه همشهری منتشر کرد، مدعی شد که هتل پنجستاره ولنجک روی گسل تهران نیست و در حریم گسل قرار دارد.
پیشتر علیرضا زاکانی نیز در پاسخ به کارشناسانی که هشدار داده بودند این هتل نباید روی گسل ساخته شود، ادعا کرده بود که «مراجع دانشگاهی از جمله استادان دانشگاه امیرکبیر» در کمیسیون ماده ۵ حضور داشتند و از ساخت هتل ولنجک دفاع کردند. شهردار تهران در ادامه ادعایش نیز افزود که متخصصان گفتهاند «نوع سازه هتل در برابر زلزله تابآوری دارد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شهردار تهران از استاد دانشگاههایی که به ساخت هتل روی گسل تهران رای مثبت دادهاند، نام نبرد و مدعی شد که شهرداری «نظر سختگیرانهای» درباره این هتل اعمال کرده است.
با وجود ادعاهای علیرضا زاکانی، شماری از استادان و متخصصان شهری وقتی دیدند هشدارها و انتقادهایشان به شهرداری تهران نتیجهای ندارد، اردیبهشت امسال در همراهی با سازمان بازرسی، دادنامهای به دیوان عدالت اداری فرستادند. در نهایت نیز شعبه ۳ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری بند ۸ مصوبه ۴۳۵ کمیسیون ماده ۵ شهرداری تهران را نقض و اعلام کرد که ساخت هتل ۳۰ طبقه در شمال منطقه ولنجک بالای تراز ۱۸۰۰ فاقد مجوز قانونی است.
بر مبنای نقشه پهنهبندی گسلهای شهر تهران و طبق تصمیم شورای عالی معماری و شهرسازی، ساختوساز روی گسلهای پایتخت نباید از ۱۲ طبقه بیشتر باشد. البته متخصصان شهری به مجوز ساختوساز ۱۲ طبقهای روی گسل نیز انتقاد دارند اما شهرداری تهران گاهی با بهانهها و توجیههای مختلف برای ساختوسازهای بالای ۱۲ طبقه هم مجوز صادر میکند.
به گزارش روزنامه پیام ما، برای مجوز ساخت هتل ۳۰ طبقه در شمال تهران نیز پرداخت عوارض چندصد میلیارد تومانی مالک مطرح شد. در واقع شهرداری تهران از این طریق سعی کرد ضمن برداشتن فشارها از دوش خود برای مالک نیز حقوق قانونی ایجاد کند.
آنطور که رسانههای داخلی ایران گزارش دادهاند، در نخستین جلسه بررسی مجوز ساخت هتل در منطقه ولنجک، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری با ساخت این هتل مخالفت کرد اما این مخالفت به توقف صدور مجوز برای ساخت هتل بلندمرتبه منجر نشد، بلکه شهرداری تهران دیگر از نماینده شورای عالی شهرسازی و معماری برای حضور در جلسات کمیسیون ماده ۵ دعوت نکرد.
امیرحسین عبداللهزاده، شهرساز و یکی از شاکیان ساخت هتل روی گسل ولنجک، در نشستی خبری درباره ایرادهای این هتل گفت: «این هتل با ارتفاع ۲۲۰ متر در بلندترین نقطه شهر تهران قرار دارد و از فشافویه، فرودگاه خمینی و پرند هم قابل مشاهده است و به دلیل شیب محدوده روی تمام املاک مردم شهر تهران دید دارد. به این معنی که هیچ ملکی وجود ندارد که از پس پنجرههای هتل قابلرویت نباشد. ضمن اینکه شبیه دیواری دفاعی است و تقریبا چیزی از بام تهران باقی نمیگذارد.»
دادههای آماری مرکز پیشبینی زلزله تهران نشان میدهد که از ۱۹ اسفند تاکنون، یعنی کمتر از سه ماه، چهار زلزله به بزرگی ۴ و دستکم ۴۰۰ زلزله با بزرگی ۲ در تهران رخ داده است. این آمار گواهی بر اهمیت جلوگیری از ساختوسازهای متعدد در شهری زلزلهخیز مانند تهران است. با این حال، متخصصان شهری میگویند که شهرداری تهران بدون توجه به مخاطرات زلزله و فرونشست زمین در تهران، مجوزهای ساختوساز صادر میکند.
در پیوند با همین موضوع، مهدی زارع، رئیس مرکز پیشبینی زلزله، به خبرگزاری مهر گفت که در حال حاضر، بخشهایی از شهر تهران بهخصوص مناطق جنوبی و شمالی گسلهای فعال دارد ولی بهرغم هشدارهای متعدد، ورزشگاهی در جنوب غربی شهر در حال ساخت است.
به گفته زارع، مجوز ساخت هتل در ولنجک نیز تنها با سه امضا در کمیسیون ماده ۵ شهرداری صادر شد.